Laserbehandeling van schimmelnagels (kalknagels)

Een schimmelnagel is een nagel die is aangetast door een schimmelinfectie. Dit wordt ook wel kalknagel genoemd. Schimmelnagels verkleuren, worden dikker en bros en zijn in sommige gevallen hinderlijk bij dagelijkse activiteiten.
De infectie kan ontstaan door:

  • een schimmelinfectie aan de voeten (opgelopen tijdens het sporten, zwemmen of in de sauna);
  • een warm en vochtig klimaat;
  • een beschadiging van de nagel;
  • een slechte doorbloeding van de voeten.

Het is een veelvoorkomende aandoening. Meestal betreft het de teennagels, vooral van de grote tenen. Maar ook de vingernagels kunnen aangetast zijn.

Behandelmogelijkheden

Tot voor kort was het moeilijk om schimmelnagels goed te behandelen. Het aanbrengen van zalf of vloeistoffen op de nagel leidt meestal niet tot het gewenste resultaat. Het gebruik van tabletten geeft vaak bijwerkingen en gaat soms niet samen met het gebruik van andere medicijnen. De behandeling met tabletten duurt vaak maanden tot een jaar, en ook dan is succes niet gegarandeerd.

Behandeling met Yag laser

De nieuwste behandeling op het gebied van schimmelnagels is de laserbehandeling met de YAG-laser. Klinische studies tonen aan dat deze laserbehandeling bij meer dan 50% van de patiënten een aanhoudende verbetering geeft.
Tijdens de behandeling vernietigt het laserlicht de schimmels zonder de nagel, het nagelbed of de omliggende huid te beschadigen. De laser verhit alleen de nagel, waardoor de schimmels worden vernietigd. Deze warmte is voelbaar maar goed te verdragen.
Het aangetaste deel van de nagel groeit uit en maakt plaats voor een gezonde nagel.

Aantal behandelingen

De schimmelnagels moeten wel meerdere keren behandeld worden met steeds een tussenposen  van één tot drie maanden. Hoe lang het duurt voordat u weer een gezonde nagel heeft, is afhankelijk van de uitgebreidheid van de schimmelinfectie en uw persoonlijke omstandigheden.

Eg belangrijk is ook dat u zorgt dat u uw nagels niet opnieuw besmet, dit houdt in :

  • op slippers komen
  • sokken op 60 graden wassen
  • Liefst alle oude schoenen weggooien of ook behandelen met een anti schimmel product

Er zijn gemiddeld 3-5 behandelingen nodig, en in de meeste gevallen worden alle nagels van de handen of voeten behandeld. De eerste effecten zijn na 3-6 maanden zichtbaar, doordat er een gezonde roze nagel terug groeit. Het duurt 9-12 maanden voordat teennagels volledig zijn uitgegroeid. Bij vingernagels duurt dat 6-9 maanden. Bij ernstig beschadigde nagels kan dit zelfs langer duren.