Goedaardige huidtumoren verwijderen

Goedaardige huidtumoren zijn onschuldige huidoneffenheden die over het hele lichaam en in het gezicht kunnen voorkomen bij mannen én vrouwen.

 • Skintags (fibromen)
 • Bindweefselwoekeringen
 • Xanthelasma
 • Verruca Seborrhoica

Overmatige blootstelling aan zon, ouder worden, erfelijke aanleg en wrijving van de huid zijn factoren die het ontstaan van goedaardige huidtumoren uitlokken. Wanneer u zich stoort aan uw bultjes, wratjes en huidkleurverschillen die ontstaan door goedaardige tumoren, kunt u deze nauwkeurig  laten verwijderen.

De opleiding medisch schoonheidsspecialist Dermatologie die Willy heeft gevolgd besteed veel aandacht aan het herkennen van onrustige moedervlekken en andere huidafwijkingen die wellicht huidkanker zouden kunnen worden of hiertoe al ontwikkeld zijn. Daarvoor wordt een bepaalde ABCDE-regel gehanteerd waarmee onder andere de kleur, de grootte en de randen van de moedervlek beoordeeld worden.

Wij mogen geen diagnose stellen en mogen dit dus ook niet behandelen, wel kunnen wij u doorverwijzen na uw huisarts. Zodra de huisarts of dermatoloog goedkeuring geeft kunnen wij diverse huidoneffenheden verwijderen.

Verschillende behandelmethoden

Afhankelijk van de grootte, locatie, uw huidskleur, dikte en hoeveelheid huidoneffenheden beoordelen we  tijdens het intakegesprek welke behandelmethode voor u het meest geschikt is. De behandeling kan alleen uitgevoerd worden als er geen indicatie is voor verder onderzoek. Bij twijfel verwijzen wij u terug naar de huisarts.

Optie 1: Elektrocoagulatie

Elektrocoagulatie passen we toe bij moeilijk bereikbare gesprongen bloedvaatjes, vergrote talgklieren, gerstekorrels en kleine bindweefselwratjes in het gezicht of hals. Met een klein naaldje en een elektrisch stroompje verhitten we het oppervlakkige huiddeeltje. Dit huiddeeltje schrapen we van de huid af of ze verkleuren, verschrompelen en laat na verloop van tijd vanzelf los.

Optie 2: Cryotherapie

De Cryopen bevriest verheven ouderdomsvlekken, vlakke ouderdomswratten en xanthelasma (ofwel cholesterol-opeenhoping rond de ogen) uiterst precies met stikstof. De behandeling duurt slechts enkele seconden en is vrijwel pijnloos. De behandelde zone wordt direct rood na de behandeling en kan licht gaan zwellen. Na enkele dagen tot een week schilfert het korstje af.

Optie 3: Zapper

De zapper is een apparaat dat werkt op veilige laagstroom. Vanuit de elektrode bovenop het apparaat ontstaat de hitte waarmee wij op een gecontroleerde en veilige manier ongewenst weefsel verwijderen.

Optie 4:  Yag laser

Er worden kleine korte pulsjes van laserlicht afgegeven  op de huid. Dit gebundelde laserlicht wordt alleen geabsorbeerd  pigment van de pigmentvlekjes. Vervolgens wordt het in de huid omgezet in warmte. Het pigment stolt en daarna worden de behandelde huidoneffenheden afgebroken en opgeruimd door het lichaam.

Voorbereiding op de behandeling

 1. Om pigmentvlekken of kleurverschil te voorkomen, mag het te behandelen huidgebied niet gebruind zijn door de zon, zonnebank of zelfbruiner. Vermijd ten minste vier weken van tevoren UV-straling en smeer consequent in met zonnebrandcrème met SPF30 of hoger.
 2. Kom met een gereinigde huid zonder make-up op de behandeling.
 3. Na het verwijderen van goedaardige huidtumoren op het lichaam kunnen op de dag van behandeling wat bloedrestjes op uw kleding komen. Wij adviseren om comfortabele, katoenen kleding te dragen die vies mag worden.

Na de behandeling

Afhankelijk van de uitgevoerde behandeling kunt u enkele dagen wat last hebben van plaatselijke roodheid, zwelling, een vlekkerige huid, jeuk, kleine wondjes, schroeiplekjes en/of korstjes. Dit zijn normale bijverschijnselen. Na drie tot zeven dagen vallen de korstjes vanzelf af. Afhankelijk van het behandelde gebied duurt het gehele genezingsproces ongeveer twee weken. Onder de korstjes zijn eerst jonge cellen zichtbaar, deze zijn nog roze van kleur. Deze nieuwe huid kleurt uiteindelijk bij tot zijn oorspronkelijke kleur. Bij twijfels over de huidreactie, langer aanhoudende roodheid en zwelling of irritatie, neem dan contact op met ons.

 

Adviezen na de behandeling

 1. Probeer van de korstjes af te blijven en wrijving zoveel mogelijk te voorkomen, zodat de huid goed kan herstellen. U mag de korstjes wel een paar keer per dag insmeren met herstellende crème bv Alhydran.
 2. Houd de huid schoon en gebruik geen make-up direct na de behandeling, met uitzondering van Lycogel. Zodra de huid volledig is gesloten, kunt u indien gewenst de korstjes camoufleren.
 3. Douchen is geen probleem, maar droog uw huid voorzichtig af met een schone handdoek.
 4. Voorkom ongeveer twee dagen na de behandeling inspanning resulterend in transpiratie om irritatie te voorkomen. Vermijd ook warmte-inducerende en/of directe hittebehandelingen zoals sauna, stoom en infraroodstraling.
 5. Blijf tijdens de behandelperiode tot minimaal vier weken na de laatste behandeling met het behandelde gebied uit de zon. Kunt u de zon niet vermijden, gebruik dan regelmatig een zonnebrandcrème met factor 30 of hoger.

Te verwachten resultaat

Na iedere behandeling krijgt uw huid een gladder en egaler aanzien. Bij een normaal en voorspoedig herstel geneest uw huid zonder blijvende kleurverschillen of littekenvorming. Zorgvuldige naleving van alle geadviseerde instructies helpt deze mogelijkheid te verminderen.

Aantal benodigde behandelingen

Afhankelijk van de hoeveelheid en de grootte van het oppervlak van het behandelde gebied, kunnen we goedaardige huidtumoren meestal in één of meerdere behandelingen verwijderen. Tussen de behandelingen zit een periode van vier tot zes weken. Uw huid heeft deze tijd nodig om te herstellen. Afzonderlijke gebieden mogen kort na elkaar behandeld worden.

Door erfelijke aanleg, opgedane zonschade in het verleden en het natuurlijke huidverouderingsproces kunnen nieuwe huidoneffenheden ontstaan of reeds behandelde goedaardige huidtumoren na enige tijd weer terugkomen. Onderhoudsbehandelingen kunnen gewenst zijn in de toekomst.

Plan een gratis intakegesprek

Voorafgaand aan de eerste behandeling bespreekt u tijdens een vrijblijvend intakegesprek uw vragen, wensen en verwachtingen met onze specialist.

Heeft u nog vragen na het lezen van deze informatie? Wij staan u graag te woord!

Bel ons: 0184-615512Plan jouw afspraak in