Wat is pigment?

Pigment is een kleurstof (melanine) die in de huid van dieren en mensen zit. Het geeft kleur aan de huid en haren. Het pigment beschermt de huid tegen de UV-straling die in zonlicht zit. Als men lang in de zon zit wordt dit pigment meer aangemaakt, wat resulteert tot een bruine teint.

Hoe ontstaan pigmentvlekken?

Teveel in de zon zitten is echter nooit gezond: een overdosis aan UV-straling verhoogt de kans op huidkanker en je huid veroudert er sneller door. Bovendien kunnen de cellen die nieuwe cellen maken ‘in de war raken’ waardoor je ophopingen van pigment (hyperpigmentatie) krijgt. Dit zijn donkere vlekken op de huid. Probeer dit niet zover te laten komen en wees bewust van schadelijke effecten van de zon en bescherm u met een voldoende factor.
pigader
Veel mensen lopen hun beschadiging op in hun kinderjaren. Verbranden is zeer slecht voor de huid en hiervan kunnen cellen ook ‘in de war’ raken. Probeer dit altijd te voorkomen door met de juiste zonnefactor uw huid te beschermen. De huid vergeet de keren dat men verbrand is niet, terwijl wij mensen er niet meer bij stilstaan zodra de roodheid verdwenen is. De schade hiervan kan op latere leeftijd naar buiten komen d.m.v. pigmentvlekken of erger huidkanker.

Wist u dat pigmentvlekken ook door stress kunnen komen?

Dit wordt gestimuleerd door hormoonaanmaak welke een gevolg is van stress.

Welke behandelmethodes passen wij toe?

Er zijn verschillende methodes om pigmentvlekken te behandelen. Vaak is het nodig om meerdere behandelmethodes met elkaar te combineren:

  • peeling (DermaQuest huidpeeling, aantippen met TCA peeling is echt prachtig, pumpkin, glycolzuur of melkzuur)
  • bekijken met speciaal licht hoe diep de pigmentvlekken zitten voor goed inschatten van het behandelresultaat
  • MTS roller of Dermapen behandeling (ook voor thuis)
  • Behandelen met Ipl  licht
  • creme met hoge Sun Protection Factor gebruiken is noodzakelijk.

Hoeveel behandelingen heb ik nodig?

De hoeveelheid behandelingen is afhankelijk van de mate waarin de pigmentvlekken aanwezig zijn. De diepte van de pigmentvlekken in de huid is ook van belang voor het resultaat. Vlekken die in de opperhuid liggen zijn makkelijker op te lichten dan vlekken welke in de dieper gelegen huidlagen liggen.

BIj veel mensen kan 1-2x aantippen met een TCA peeling alleen op de pigmentvlekken al het gewenste resultaat geven en is er vaak bijna geen vlek meer zichtbaar. Dit kan alleen als de huid het aankan. Soms wordt daarom eerst gekozen om de huid meer in balans te brengen door een ander type peeling eerst aan te brengen over heel het gelaat.

Verder geven de behandelingen met micro needling prachtig mooie resultaten, een combinatie van thuis de huid rollen met een o,2 of 0,3 mm roller en in ons instituut een intensievere en diepere behandeling geven een super mooi resultaat.

Naast de behandelingen is het belangrijk de pigmentvlekken goed tegen UV-straling te beschermen met een goede zonnefactor.

Wij adviseren u graag voor het gebruiken van de juiste producten voor pigmentvermindering. Producten met melkzuur (vaak peelings), vit.C in cremes en in hoge concentraties zijn fantastische ingrediënten om dit probleem aan te pakken.

pigment op handen

Graag gaan wij de uitdaging aan om u van uw pigmentatie af te helpen. U komt toch ook voor uw behandeling naar Instituut Callista. Al meer dan 20 jaar uw vertrouwde schoonheidssalon, ontharingscentrum, pedicure en huidverbeterings adres in Hardinxveld-Giessendam, Gorinchem, Sliedrecht, regio Alblasserwaard en omstreken.

willy borst