Goedaardige huidtumoren

'Weg met goedaardige huidtumoren voor een stralende huid!'

Goedaardige huidtumoren behandelen

Goedaardige huidtumoren zijn onschuldige huidoneffenheden die zowel bij mannen als vrouwen op het hele lichaam, inclusief het gezicht, kunnen voorkomen. Voorbeelden van goedaardige huidtumoren zijn:

  • Skintags (fibromen)
  • Bindweefselwoekeringen
  • Xanthelasma
  • Verruca Seborrhoica

Factoren zoals overmatige zonblootstelling, veroudering, genetische aanleg en wrijving van de huid kunnen het ontstaan van deze tumoren stimuleren. Als u zich stoort aan deze bultjes, wratjes en huidskleurverschillen, die vaak door goedaardige tumoren veroorzaakt worden, kunt u overwegen om deze te laten verwijderen.

Onze Medisch Schoonheidsspecialist Dermatologie®, Willy, heeft een opleiding gevolgd die specifiek gericht is op het herkennen van verdachte moedervlekken en andere huidafwijkingen die mogelijk huidkanker kunnen zijn. Deze beoordeling gebeurt aan de hand van de ABCDE-regel, waarbij onder andere de kleur, grootte en randen van de moedervlek worden geëvalueerd.

Hoewel we geen diagnose mogen stellen of behandelen, kunnen we u wel doorverwijzen naar uw huisarts. Zodra de huisarts of dermatoloog akkoord is, kunnen we helpen bij het verwijderen van verschillende soorten huidoneffenheden.

Wat levert een behandeling je op?

Het verwijderen van goedaardige huidtumoren kan verschillende voordelen opleveren, waaronder:

Cosmetisch verbeterde uitstraling: Het verwijderen van goedaardige huidtumoren kan helpen om de esthetiek en de gelijkmatigheid van de huid te verbeteren, waardoor u zich zelfverzekerder kunt voelen over uw uiterlijk.

Voorkomen van irritatie: Soms kunnen goedaardige huidtumoren leiden tot irritatie, zoals schuren of jeuk. Verwijdering kan deze ongemakken verlichten.

Wat is een behandeling van goedaardige huidtumoren?

Er zijn verschillende behandelmogelijkheden voor het verwijderen van goedaardige huidtumoren:

Cryotherapie (cryo spray): Cryotherapie is een behandeling waarbij een koude stikstofoplossing wordt aangebracht op de huidtumor om deze te bevriezen. Dit proces vernietigt de abnormale huidcellen door ze snel te bevriezen en kan worden gebruikt voor de behandeling van kleine huidtumoren.

Coagulatie: Coagulatie is een proces waarbij warmte wordt gebruikt om de eiwitten in de abnormale huidcellen te stollen en ze te vernietigen. Deze methode wordt ook gebruikt om goedaardige huidtumoren te verwijderen door ze te verhitten en te verwijderen.

Coagulatie met de Zapper: De Zapper is een compact apparaat dat werkt op een veilige lage stroom. Bij contact met de huid verwarmt het de goedaardige huidafwijking, waardoor deze gecoaguleerd wordt en vervolgens door het lichaam wordt afgestoten. De omliggende huid wordt hierbij niet blootgesteld aan warmte.

Wat zijn de voordelen van een behandeling?

Welke behandel­mogelijkheden zijn er?

Cryospray

Coaguleren

Zapper

Behandelplan

De eerste stap is een consultatie met een huisarts of dermatoloog om de huidtumor te beoordelen.

De huid wordt gereinigd en gedesinfecteerd op het gebied waar de behandeling zal plaatsvinden.

Bij coagulatie wordt een warme of elektrische stroom toegepast om de tumor te verhitten en te vernietigen, terwijl bij cryotherapie de tumor wordt bevroren met vloeibare stikstof.

Na de behandeling krijg je vaak eerst een korstje op de behandelde plek. Deze korst valt er na een aantal dagen (gemiddeld zeven dagen) af. Wat overblijft is een mooie, nieuwe huid zonder littekens. Om pigmentvlekken te voorkomen kun je de nieuwe huid het beste goed beschermen tegen uv-straling van de zon. Dit doe je met een zonnebrandcrème met minimaal SPF30.

Na de behandeling zal de huid herstellen. Het is belangrijk om de instructies van de arts met betrekking tot wondverzorging en eventuele nabehandelingsinstructies op te volgen.

Het kan zijn dat er meerdere behandelingen nodig zijn voor een volledige verwijdering van de huidtumor. Een follow-up afspraak kan worden gepland om de voortgang te controleren.

Het is altijd aan te raden om het proces en de specifieke stappen voor het verwijderen van goedaardige huidtumoren door coagulatie of cryotherapie te bespreken met de huidexpert voor een op maat gemaakt behandelplan dat past bij uw situatie.

huidlagen

Wat zijn de resultaten?

Cosmetisch verbeterde huid: Verwijdering van goedaardige huidtumoren kan resulteren in een gladdere, egalere huid en een verbeterde esthetiek.

Vermindering van symptomen: Het verwijderen van huidtumoren kan eventuele irritatie, jeuk of ongemak verminderen die door de tumoren werden veroorzaakt.

Veelgestelde vragen

Als je specifieke medicatie gebruikt voorgeschreven door een huidarts of dermatoloog, dienen we de behandeling aan te passen.

Het is belangrijk om te onthouden dat resultaten kunnen verschillen per persoon en meerdere behandelingen nodig kunnen zijn voor een optimaal resultaat.

Een behandeling kan ongemakkelijk aanvoelen.

Nazorginstucties worden gemaild en besproken.

Na het verwijderen van huidoneffenheden is het belangrijk om de juiste nazorg toe te passen om een snel en gezond herstel te bevorderen. Enkele algemene nazorgtips kunnen zijn:

  • Houd het behandelde gebied schoon en droog om infecties te voorkomen.
  • Volg de instructies van de huidexpert nauwkeurig op met betrekking tot wondverzorging en mogelijke medicatie.
  • Vermijd directe blootstelling aan de zon en bescherm het behandelde gebied met zonnebrandcrème.
  • Vermijd krabben, wrijven of irriterende stoffen op het behandelde gebied.
  • Raadpleeg een professional bij eventuele complicaties zoals overmatige pijn, zwelling of roodheid.