De huidaandoening is te herkennen aan rode vlekken in het gezicht, vooral op de wangen en de neus. Maar Rosacea kan ook voorkomen op de kin, het voorhoofd, op de borst, de oren en in je nek. Rode vlekken zijn niet de enige aanwijzing dat je te maken heb met Rosacea. De huid kan eveneens couperose (blijvend verwijde bloedvaatjes vlak onder het huidoppervlak, zichtbaar als een rood/blauw spinnenweb en pustels (puistjes) vertonen. Voorheen stond Rosacea ook wel bekend als ‘acne Rosacea ‘ en nog steeds denken mensen dat ze acne hebben, maar het is Rosacea acne. Rosacea heeft een groot verschil met gewone acne, er zijn geen comedonen ( meeeters). Rosacea vergt een hele andere behandeling als acne zelf.

De diagnose

Het is niet altijd even makkelijk om de juiste diagnose te stellen bij de huidaandoening Rosacea. De huid kan net zo snel weer normaal van kleur worden als zij eerder rood is geworden. Dit (extreme) blozen verdwijnt dan misschien snel, het keert bijna altijd weer terug als de huid niet behandelt wordt. Daarnaast verergert het na verloop van tijd ook nog dus laat u op tijd behandelen. Het vlinderpatroon kan zelfs blijven worden als u er niets aan doet. Maar wanneer spreek je nu van deze huidaandoening? Immers, wanneer je een tijdje in de zon hebt gelegen of door een harde wind het gelopen, kan je huid ook rood kleuren. Bovendien kleuren mensen met een dunne huid altijd vrij snel. Het is daarom lastig om de huidaandoening te herkennen, dus het is verstandig om het door een goede specialist te laten nakijken.

Nog meer kenmerken

Naast het blooseffect dat meestal rozerood of paarsrood van kleur is, zijn er nog een aantal kenmerken en aanwijzingen die gepaard kunnen gaan met Rosacea: blijvend roodheid, uitslag, vergrote poriën, puistjes en haarvaatjes die duidelijk zichtbaar aan het huidoppervlak liggen. Acne behandelingen hebben bijna altijd een averechts effect, omdat de huid met Rosecea niet vet is, maar de gedeelten van de huid waar dit voorkomt meestal droog is. Daarom is een goede huidanalyse belangrijk om het exact vast te stellen.

Mannen en vrouwen

De aandoening komt vooral voor bij mensen in de leeftijd van 30 tot 60 jaar. Bij vrouwen zie je Rosacea het meest. Vooral in de overgang is het een veel voorkomende aandoening. Mannen hebben er minder last van, maar de aandoening ontwikkeld zicht bij hen vaker naar een gevorderd stadium.

Bijkomende verschijnselen

Rosacea is over het algemeen niet schadelijk voor de gezondheid. Het grootste deel van de mensen die voor Rosacea een behandeling ondergaat doet dat vanuit een esthetisch oogpunt. Naast de bovengenoemde kenmerken zijn er nog een aantal verschijnselen die vaak gepaard gaan met Rosacea. Zo hebben Rosacea patiënten vrij vaak last van hoofdpijn. Vooral bij degen die last hebben van het blooseffect.

Ook couperose kan een bijverschijnsel zijn van Rosacea. De blauwe rode vlekjes ontstaan door toename en uitzetting van bloedvaatjes onder de huid die goed zichtbaar zijn aan het huidoppervlak. De huid is vaak erg gevoelig en voelt droog en strak aan.

Interne en externe factoren

Helaas zijn de oorzaken van Rosacea (nog steeds) onbekend. Mogelijke oorzaken zijn erfelijkheid, het milieu en de toenemende vervuiling, hormonen, vaatproblemen en de huismijt Demodex die tot ontstekingen kan leiden. De ernst en het stadium van de aandoening kunnen worden beïnvloed door interne en externe factoren. Klachten kunnen toenemen bij warmte, kou, zon verkeerde cosmetica en huidproducten en bij sommige medicijnen. Ook bepaalde voeding en alcohol hebben een negatief effect op Rosacea. Sterkt gekruid eten en alcoholische dranken verergeren namelijk tijdelijk de verwijding van de oppervlakkige bloedvaatjes.

De medicatie van artsen

Artsen schrijven mensen die last hebben van vernauwing van de bloedvaten regelmatig corticosteroïden (bijnierschorshormoon) voor. Dit hormoon is ook verkrijgbaar in crèmes. Begint iemand met het gebruik van dit medicijn, dan verdwijnt de roodheid die hoort bij Rosacea, omdat de medicijnen de ontstekingsreactie van de huid afremmen. Helaas is deze vermindering slecht tijdelijk.
Wel wordt de huid er dunner en gevoeliger door.

De Rosacea komt vaak in een hevige vorm terug, met een meer gevorderde variant van couperose, papels en pukkels. Corticosteroïden kunnen ook bij mensen zonder Rosacea op den duur zorgen voor huiduitslag (acne steroidalis). Bij de ene persoon is de huidaandoening in de winter erger en bij andere persoon in de zomer. (overmatig) blootstelling aan de zon heeft meestal een negatief effect. Extreme kou in de winter heeft vaak hetzelfde negatieve effect.

De behandeling

Je kunt Rosacea goed behandelen, maar bijna nooit definitief genezen. Wel kan de aandoening met een goed behandelplan op termijn verminderen. Daarnaast zorg u er ook voor dat ernstig wordende symptomen minder vaak opkomen dan voordat de huid behandeld werd. De huid met Rosacea is erg gevoelig en voelt vaak pijnlijk en branderig aan als gevolg van het ontstekingsproces in de huid. Probeer daarom elk risico op irritatie te voorkomen of te verkleinen.

Gebruik geen zeep, scrubs, washandjes, peelings, producten met alcohol, warm water of stoom. Gebruik wel milde reinig producten, crèmes met antioxidanten die de huid beschermen en dagelijks een product met zonnefilter (minimaal SPF30). Wij adviseren activiteiten die het gezicht oververhitte zo veel mogelijk te vermijden, zoal zware lichamelijke inspanningen, te lang in de zon, de zonnebank, te lang in de kou, alcohol, gekruid voedsel, warme dranken en stress.

Milde vorm:
rocasea mild

Een meer ernstige vorm:
rocasea sterker