Stellingen over huidverzorging: waar of niet waar.

Als het om huidverzorging gaat doen heel wat fabels en feiten de ronde. Maar wat is hier nu eigenlijk van waar? Wij geven je 5 veel voorkomende stellingen en het antwoord daarop!

Bewaar je huidverzorgingsproducten niet in de badkamer, want dan verliezen ze aan werking

Niet waar (tenzij in een potje verpakt) De meeste huidverzorgingsproducten zijn uitvoerig getest, en zo samengesteld dat ze hitte en kou weten te doorstaan. Dit moet ook wel, omdat de producten vaak van ver verscheept worden en ze kunnen worden blootgesteld aan extreme temperaturen. Daarom zouden ze zeker hun werking moeten behouden in je badkamer. Desalniettemin is het wel aan te raden om je producten zo min mogelijk bloot te stellen aan zonlicht en water en zonlicht, omdat dit een voedingsbodem is voor bacteriën.

Hoewel producten dus niet in werking zullen verliezen door hitte en kou, kunnen ze wel aan werking verliezen wanneer je ze niet goed afsluit, of wanneer ze verpakt zitten in een potje. Iedere keer dat je het potje opent, wordt het product blootgesteld aan bacteriën. Er bevinden zich niet allen bacteriën in je badkamer zelf, maar ook op je vingers waarmee je in het potje crème gaat. Het is daarom belangrijk om producten te kopen die in tubes of pompsystemen verpakt zitten, en Dermalogica kiest er dan ook bewust voor om haar producten enkel in tubes en pompsystemen te verpakken.

Ik heb een donkere huid dus ik hoef mezelf niet in te smeren met zonnebrandcrème

Niet waar. Donkere huidtypes, zoals Aziaten, Spanjaarden en Afrikanen zullen snel bruin worden en zelden verbranden. Dat wil echter niet zeggen dat hun huid door de zon niet verouderd of dat zij geen huidkanker kunnen krijgen! Hele donkere, zwarte huid heeft een natuurlijke SPF van ongeveer 13-16, en filtert daardoor 2x zoveel UV-stralen als een witte huid. Maar dat betekent niet dat deze mensen immuun zijn voor zonschade. Mensen met een donkere huid hebben echter wel vaak de instelling dat zij beschermt zijn (waarschijnlijk omdat ze niet verbranden). Maar, huid is huid, en zou altijd beschermt moeten worden.

Goede genen = goede huid

Niet waar. Mijn oma en mijn moeder zien er jong uit voor hun leeftijd, dus ik heb geluk? Hoewel genen een rol spelen in huidveroudering, hebben externe factoren zoals leefstijl, stress, blootstelling aan zonlicht etcetera, veel meer invloed op de manier waarop we oud worden. Het is dus altijd belangrijk om gezond te leven en goed te zorgen voor je huid. Lees hier meer over in het artikel over intrinsieke en extrinsieke huidveroudering.

Je kunt het beste beginnen met een oogcrème op je 20e levensjaar

Waar. De huid rondom de ogen is het dunst, waardoor tekenen van huidveroudering daar als eerste zichtbaar zijn. Bovendien kan make-up en een gebrekkige UV-bescherming ervoor zorgen dat dit gebied extra gevoelig is voor huidveroudering. Het is daarom niet verkeerd om al vroeg te beginnen met een oogproduct. Breng het product aan met je ringvinger (die geeft de lichtste/meest subtiele aanraking) en maak cirkelende bewegingen richting je neus. Het is daarnaast belangrijk om niet teveel van een product te gebruiken. Gebruik ongeveer de hoeveelheid ter grootte van een rijstkorrel.

Ik gebruik foundation met SPF30, dus ik ben voldoende beschermd tegen de zon

Niet waar. De kleine hoeveelheid zonbescherming in een foundation is niet genoeg om jezelf te beschermen tegen schadelijke UVA- en UVB-stralen. Je zou ongeveer een theelepel van een zonbeschermingsproduct moeten aanbrengen op je gezicht en hals om de genoemde factor 30 bescherming te krijgen. Daarnaast is het belangrijk om jezelf, als je gedurende de dag wordt blootgesteld aan de zon, iedere 2 uur opnieuw in te smeren. Het is daarnaast een fabel dat een SPF15 in een moisturizer met daaroverheen een SPF30 in je foundation bij elkaar samen als een SPF45 bescherming geeft. De factor komt dan namelijk overeen met SPF20.